Undvik sockerOctober 27, 2014October 27, 2014admin


Två minuter träning ska förebygga diabetes och för mycket socker kan ge sämre minne, är två nya rön som SvD nyligen publicerats. Och när man tittar närmare på artikeln om minnet, så är det tonåringar som är den största riskgruppen – för lite nyttiga omega-3-fetter i kombination med för mycket socker försämrar hjärnan.

Vi har tidigare skrivit om fördelen med tillskott där vi presenterat de goda hälsoeffekterna med just omega 3, vilket du kan läsa mer om här. Och nu kommer alltså denna artikel i SvD som ytterligare understyrker vikten av att äta hälsosammare kost och undvika socker. I artikeln framkommer att testet utfördes på totalt 76 stycken råttor i olika åldrar och att det var just råttorna i tonårsåldern presterade sämst. Råttorna hade nämligen först tränats att klara en labyrint och sedan fick ena hälften fick socker och andra hälften fick socker och omega 3. Resultatet visade sedan att de råttor som fått i sig endast socker glömde bort hur de skulle ta sig ur labyrinten och vid närmare undersökning visades att råttorna förmodligen åkt på en inflammation i hippocampus, vilket är den delen av hjärnan som styr minnet hos både råttor och människor. Och skador i just hippocampus är faktiskt något man ser hos personer med sjukdomen Alzheimers och i andra typer av demenssjukdomar.

Vad drog man för slutsats?

Av testet drog forskarna slutsatsen att höga halter av de nyttiga omega-3-fetterna faktiskt kan minimera de skador som orsakars på hippocampus av sockret men att de även rekommenderar att man drar ner på sitt dagliga sockerintag istället för att förlita sig på omega 3 som en räddning. Och en av forskarna poängterar även att hjärnan är extra känslig för kostens innehåll under kritiska perioder av dess utveckling, just så som man är i tonåren och därför bör man undvika socker extra mycket under denna period.