Träning bra för minnetDecember 8, 2016December 8, 2016admin

Att träna är väldigt bra för fysiken men det visar sig att träningen även är bra för hjärnan och minnet. Den som tränar ett par timmar efter ett möte eller en föreläsning har lättare att komma ihåg informationen som den fick där.

styrka-trana

De flesta som tränar gör det för att träning är väldigt bra för hälsan och även för att komma i form och få en snyggare kropp. Det kan ibland vara svårt att komma iväg till träningen men när man väl har klarat träningen är det verkligen skönt. Men träning är faktiskt inte bara bra för kroppen, utan den är även bra för hjärnan. Om man tränar intensiv och fysisk träning fyra timmar efter inlärning, är det lättare att komma ihåg informationen.

Proteiner frisätts

Detta har några forskare kommit fram till och det är Dagens Hälsa som rapporterar om det. Motionen gör nämligen så att proteiner frisätts som kan samarbeta med den del av hjärnan som jobbar med minnet. Och i studien ville forskarna se hur länge man bör vänta med träningen efter att man varit på en föreläsning eller ett möte. I studien delade forskarna upp 72 personer i fyra olika grupper och alla hade precis fullföljt en uppgift. Den första gruppen tränade direkt efteråt, den andra gruppen tränade fyra timmar senare och den tredje gruppen tränade inte alls. Själva träningsaktiviteten bestod av 35 minuter intensiv träning på en motionscykel.

Fyra timmar senare bäst

Grupperna blev efteråt testade på hur mycket de kom ihåg av uppgifterna två dagar senare och det var den andra gruppen, som tränat fyra timmar senare, som visade upp det bästa resultatet. Förutom att de fick bättre resultat så visade även röntgenbilder på hjärnan att gruppens aktivitetsmönster i den del av hjärnan som arbetar med minnet var skarpare. När resultatet av studien stod klart, stod det alltså även klart att det är bra för minnet att träna ett par timmar efter den aktiviteten där minnet behövde vara på topp.