Inför VätternrundanJune 4, 2015June 4, 2015admin

Inför alla cykellopp är träningen och förberedelserna A och O. Detta gäller speciellt ett långt och stort lopp som Vätternrundan. Vi ger tipsen till alla som ska cykla loppet nästa vecka.

529247-uc-davis-cyclist

Snart är det dags för Sveriges största cykellopp – nämligen Vätternrundan. I detta cykellopp är det flera tusen personer som försöker ta sig genom den långa sträckan på 30 mil. För att kunna klara av det slitsamma loppet krävs en hel del förberedelser och den som tror att den bara kan köra loppet utan att ha tränat och förberett sig, har förmodligen väldigt fel.

Cykla innan

Till att börja med krävs det att man tränar väldigt mycket innan loppet för att orka cykla det, och då kanske man till och med kan få en bra tid. Det krävs dels att man blir en van cyklist och cyklar både en och annan runda, både under vinterhalvåret och på våren innan det närmar sig. Sedan krävs det också att man tränar en hel del annat för att bygga upp en stark kropp och kunna hålla en god teknik när det börjar bli jobbigt.

Ha rätt utrustning

För att loppet ska bli någorlunda bekvämt gäller det även att ha rätt utrustning. Det krävs exempelvis att man har med sig flera ombyten som kan anpassas till olika väderlek. Börjar det regna är det bra att ha en överdragsjacka tillhands och blir det kallt kan ett par handskar behövas. Vill man slippa få sol och insekter i ögonen är det även nödvändigt att ha ett par glasögon. Den mest utsatta kroppsdelen måste dock vara rumpan och därför behövs en beprövad sadel som man vet att man trivs med. Då det är bäst att cykla utan underkläder, eftersom cykelbyxorna inte drar åt sig svett annars, är det lätt att man får skavsår på rumpan av sadeln. Det förhindrar man genom att smörja in den med ringblomssalva. För att undvika skavsår kan man även använda sin gamla utrustning och träningskläder.

Vill man förbereda sig på absolut bästa sätt inför loppet, gäller det att få ordentligt med sömn och att vara utvilad. Det gäller också att man äter och dricker en hel del innan loppet. Detta för att fylla på tanken som förmodligen kommer bli ganska tom under loppets gång. Läs mer