Hur springer du?April 11, 2013April 16, 2014admin

De flesta av oss som är ute och springer tror sig springa med lätta och med rätta steg. Men, faktum är att det vi tror, även när vi tänker efter, inte alltid överensstämmer med verkligheten. Detta medför att vi belasta ryggen och benen på ett sätt som kan få konsekvenser längre fram i livet, och något som vi alltså bör göra någonting år.

”I samband med löpning kan fötter delas in i tre typer. Det finns ett enkelt sätt att se vilken fottyp man har – ta av dig skorna och se efter hur du sliter på sulorna. Specialister kan också avgöra fottypen genom att se på foten och sättet man springer på.” (läs mer här)

 Vad har du för fottyp?

Som du kunde läsa av citatet kan du enkelt ta reda på hur dina fötter ser ut och hur du går. Beroende på vilket typ av löpstil du har så ska du passa skorna därefter. Genom att ha för mycket tryck in mot kroppen, alltså roterar inåt, så överpronerar man.  Detta gör främst kvinnor och personer med låg fotvall.  Då behövs det en sko som är antipronerar och med det ger stöd på insidan. Med underpronation så roterar foten utåt och du behöver då finna en sko med bra stötdämpning. Underpronation har oftast personer med hög vrist och hålfot.

Handla dina skor här http://www.stylepit.se/man/herrskor och håll koll på vad du har för fötter för att lägga in extra stötdämpning och sulor där du behöver lite extra hjälp både för att springa – men även för promenader till vardags.