Få fler att ta cykelnDecember 11, 2012October 3, 2013admin

Det har varit mycket tal och skriverier om cykelkaoset som råder i många storstäder i Sverige, inte minst i huvudstaden Stockholm. Bilister som inte blinkar när de ska svänga och cyklister som kör mot rött – ja, problemen är många och alla skyller på alla. Politiker har flera gånger diskuterat hur de ska lösa situationen, för målet är ju att fler ska vilja ta cykeln istället för bilen till jobbet. Det gynnar både miljön, plånboken och människors hälsa. Vad är då några saker som skulle kunna få fler att välja cykeln framför andra transportmedel?

 

  • Bättre cykelvägar. Idag finns flera cykelbanor längs bilvägar som mynnar ut i… ingenting.
  • Fler och säkrare cykelställ. På en del ställen har man börjat installera cykelställ i två våningar – platsbesparande och smart!
  • Bättre möjligheter att ta med cykeln på pendeltåg och tunnelbanor. Se till exempel på Köpenhamn där flera vagnar är speciellt utformade för att rymma flera cyklar.
  • Cykelskatt– fast tvärtom. I den lilla staden Nora i Närke kom man på den genialiska idén att ge alla som kom in i staden på cykel fem kronor – istället för att kräva pengar, som trängselskatten gör.

 

Vi får se hur cykeltrafiken ser ut i våra städer om sisådär tio, femton år – men förhoppningsvis har den ökat och fått bättre förutsättningar att fortsätta på det spåret!