Asylsökande cyklar vätternrundanMarch 12, 2015March 12, 2015admin

Vätternrundan är den största cykeltävlingen i Sverige och en del av den Svenska klassikern. Nu har ett projekt startats där asylsökande ska cykla runt Vättern för integration och välmående.

5785812-stockholm-triathlon-2013För många är cykling det bästa som finns och vi har tidigare skrivit en text om att man kan fokusera ett helt år på att cykla för att bli så bra som möjligt. För visst är det härligt när man både läser och ser program där människor gör allt för sin passion i livet och för att då få göra det dom älskar mest. Nu har det även startat ett projekt i Gränna som ska få asylsökande att komma igång med något och för att bli mer integrerade i samhället. En liten spinn på det som Filip & Fredrik drog igång med det Somaliska bandylaget som blev filmen Trevligt folk.

Projekt från Gränna

Projektet är startat i Gränna där asylsökande som bor motellet Vilda Vättern och just nu är det 24 personer som har anmält sitt intresse rapporterar Sveriges Radio. Varför är för att öka integrationen samt att man gör något stimulerande och aktivt för att man av sådana aktiviteter blir glad och får mer energi. Då detta är ett stort cykellopp hoppas man även att detta projekt ska få stor spridning. Det vackra är att här handlar det inte om målet utan om resa och man hoppas på att få en rolig resa – rolig med ansträngande.

Vissa har aldrig cyklat förut så det kommer bli många träningsrundor innan dagen är inne och de är i form. Innan man kan börja med träningen så hoppas man att man ska få så mycket material som möjligt och få sponsorer som vill vara med och stötta med pengar. Vad man behöver är allt från cyklar, vattenflaskor, hjälmar till träningskläder. Ja, alla en cyklist kan tänkas behöva. En boende som ska vara med och cykla de 300 kilometer som det är runt Vättern är otroligt positiv och menar på att detta är roligt att det händer något.

Det är bara att hålla ögonen uppe för visst kan det komma fler spännande projekt.